Allmän information om allergi

Symptom på allergi

De vanligaste symptomen på allergi är klåda och återkommande infektioner i hud, tassar och/eller öron. Tänk på att hundar kliar sig på många olika sätt. Vid klåda runt hals, öron, ansikte och under armhålorna krafsar sig hunden ofta med bakbenen. På resten av kroppen däremot, använder hunden vanligen sin mun för att klia. Den slickar, biter, gnager och naggar i varierande grad. Hundar saknar det tvättbeteende som kattdjur har, och en hund som till exempel slickar tassar eller stjärt ofta och länge gör det sannolikt inte för att den är renlig, utan för att det kliar.

En del hundar har inte uttalad klåda hela tiden, utan är bara periodvis besvärade. Periodvisa besvär kan till exempel ses när allergin är årstidsberoende eller när djuret till och från drabbas av hud- eller öroninfektioner och i samband med dessa förvärras.

Vilka allergier drabbar hundar?

Hundar har flera olika typer av allergi som ger symptom från hud och öron:

atopi; detta är den vanligaste typen och är en allergi mot ett eller flera ämnen i hundens omgivning. Läs mer om atopi i nästa avsnitt om allergi!

 matallergi; en allergi mot ett eller flera ämnen i hundens mat. Läs mer om matallergi i det sista avsnittet om allergi!

 loppallergi; en allergi mot ämnen i loppans saliv (i Sverige finns loppor bara i de sydligaste landskapen, men hundar som rest kommer ibland hem med loppor även till andra delar av landet)

kontaktallergi; en allergi mot specifika ämnen i kontaktytor, exempelvis nickel i hundhalsband. Kontaktallergi är ovanligt hos hund.

 

Kombinationer av de olika typerna av allergi förekommer. Vanligast i Sverige är kombinationen atopi och matallergi, men regionalt kan loppallergi vara vanligt i kombination med övriga allergityper. Enligt en svensk kartläggning på universitetsdjursjukhuset i Uppsala hade uppemot 40% av de undersökta atopiska hundarna också matallergi.

 

Trots att allergi ger klåda, och trots att allergi hos hund är en livslång sjukdom, så är det inte givet att hunden automatiskt behöver vara dömd till ett liv med ständig klåda eller ständigt återkommande öron- och hudinfektioner. Det finns mycket hjälp att få! Ingen hund ska behöva ständigt lida av sin allergi eller av infektionerna som ofta följer i allergins spår. I de allra, allra flesta fall kan hundars allergier kontrolleras på ett bra sätt, och djuret kan få ett lika långt liv med samma livskvalitet som vilken annan hund som helst. För att åstadkomma en god kontroll på hundens allergi är det ett par saker som är av största betydelse:

 

För det första: En korrekt diagnos

Att kontrollera en omgivningsallergi är en helt annan sak än att kontrollera en ma- tallergi. Det är därför oerhört viktigt att en klådutredning inte avstannar vid “din hund har allergi” utan drivs vidare så att man vet vilken sorts allergi. Vet man det kan man bättre hjälpa hunden. En matallergisk hund kan i bästa fall bli 100% bra och fullständigt slippa alla besvär enbart genom en strikt kosthållning. En omgivningsallergi kräver helt andra åtgärder och ständiga foderbyten gör för dessa djur varken till eller från. Hundar som har en kombination av atopi och matallergi, är svårare att diagnostisera, men inte nödvändigtvis svårare att behandla.

 

För det andra: Acceptera att allergi hos hund är en livslång sjukdom

Allergiska besvär är av naturen oftast inte konstanta utan går upp och ner. Hundens klåda är därför ofta periodvis bättre, och periodvis sämre. Vissa veckor luras matte och/eller husse att tro att ”det nog gått över”, medan andra veckor är förfärligt besvärliga för både herre och hund. För en del hundar är höst och vinter värre och sommarn kommer med befrielse från klådan, medan för en annan allergisk hund är det kanske tvärt om.

 

Når man väl nått en diagnos, och därmed kunnat lägga upp en för hunden riktig behandlingsplan, mår djur och ägare vanligtvis betydligt bättre. Ibland mår hunden så bra att man ”glömmer bort” att hunden faktiskt har kvar sin allergi. Successivt glöms mediciner och annan behandling bort tills allt blossar upp igen. Hundars allergi växer inte bort som den kan göra hos människa. Den försvinner inte och det allergiska djuret kommer, för att må riktigt bra, alltid att kräva lite mer av sin ägare än en helt frisk hund.

 

För det tredje: Lyssna på hunden och för dess talan

Din hund kan inte boka tid hos veterinären, den kan inte öppna medicinburken och ta rätt antal tabletter och den klarar inte heller av att schamponera sig själv. Det måste husse eller matte göra. Husse och matte måste också lära sig ”lyssna” på hunden. Hur mår den? Kliar den sig trots sin behandling? Verkar den ha ont eller gnyr till då man kliar den bakom örat? Hör matte den slicka långa stunder på natten? I så fall finns det sannolikt mer hjälp för din fyrfota vän. Matte och husse måste lära sig att föra hundens talan om den inte mår bra. Kanske passar inte den nuvarande behandlingen? Ingen allergisk hund är den andra lik. Vilken behandling som fungerar bäst för just din hund kan vara ett pyssel och ta tid att komma fram till. Kanske finns det andra mediciner som passar just din hund bättre? Kanske har hunden fått en infektion? Eller har den fått något så banalt som löss, men bara för att man vet att den är allergisk och har klåda så ifrågasätter man inte en försämring. Det är du som känner just din hund bäst. Lyssna på den och för dess talan!

 

 

Text: Veterinär Susanne Åhman

Specialist i hundens och kattens sjukdomar, Specialist i dermatologi,

CertSAM, CertVD, DiplECVD, MRCVS